La Roda de l’Any, amb les seves diverses festivitats, és un cicle que connecta la natura amb les nostres vides. Us volem compartir unes pincellades sobre Imbolc, la primera celebració d’aquest cicle: una festa que marca l’arribada gradual de la primavera i el despertar de la natura després de l’hivern i que proposem celebrar dins el nostre projecte obert de Re-connecta.
Imbolc, que té lloc al voltant de l’1 de febrer, simbolitza la llum que guanya terreny sobre les nits hivernals. La natura, que entra en latència durant l’hivern comença a mostrar-nos que es desperta. Aquesta festa (junt les altres de la Roda de l’any) ofereix l’oportunitat perfecta per reflexionar sobre la importància de connectar els més petits amb el món natural.
A la tradició cristiana aquesta festa es va convertir en la Candelaria, Llanos ho explica al seu blog.
En aquest context, la pedagogia verda emergeix com una filosofia educativa que posa èmfasi en l’aprenentatge a través de l’experiència directa amb la natura. Importants autors com Richard Louv, amb el seu llibre «Last Child in the Woods,» i David Sobel, amb «Nature Preschools and Forest Kindergartens,» defensen els beneficis d’una educació que fomenta el contacte amb l’entorn natural des de la infància.
La pedagogia verda ofereix oportunitats per al desenvolupament físic, emocional i cognitiu dels infants. La natura es converteix en una guia, estimulant la curiositat, la creativitat i la consciència ambiental. A més, l’exploració activa dels entorns naturals promou un estil de vida saludable i el respecte pel medi ambient.
Celebrar Imbolc pot ser una ocasió ideal per trobar estratègies de connectar la natura amb el dia a dia. Activitats com plantar llavors, observar el canvi de les estacions i participar en rituals que honoren la natura poden ser experiències enriquidores per als més petits. Si no podeu venir diumenge, al blog de Casa de Luna podeu trobar més idees sobre com celebrar una criança cíclica.
A banda, a les persones adultes sovint ens atrapa el ritme frenètic del dia a dia. Aturar-nos a observar el nostre voltant, entrenar-nos la mirada en això, ens permetrà connectar (re-connectar) amb un ritme més afí a una criança conscient.
En resum, Imbolc ens convida a connectar amb la natura i, a través de la pedagogia verda, podem assegurar-nos que aquesta connexió sigui una part integral de la vida, fomentant així un futur més conscient i sostenible. Si vols gaudir d’una jornada familiar i de tallers i joc al voltant d’això entra a l’enllaç d’inscripció.